Най-разглеждани рецепти от последната седмица:
46985
рецепти и вдъхновения от
245 блога
харесайте Blogovoditel във Fb:

НОВИНИ

Това са новини, свързани с Блоговодител или кулинарния свят. Изберете всяко от заглавията, за да прочетете повече информация:

ПЛАВАЩОТО СЕЛИЩЕ – KOH PAYNEE, THAILAND
ПЛАВАЩОТО СЕЛИЩЕ – KOH PAYNEE, THAILAND
Безспорно едно от най-запомнящите се места, на които съм била някога! Тайланд е известен с екзотичната си храна, сърдечните хора, храмовете, историята, природата, бедността … Селището Koh Paynee е един от символите на района
от 29.09.2021 09:32:00
История на класическото ТИРАМИСУ
История на класическото ТИРАМИСУ
Тирамису е петата най-използвана дума в италианската кухня
от 22.02.2021 15:01:21
И замириса на бабини гозби и спомени
И замириса на бабини гозби и спомени
Автентични готварски рецепти от нашите баби
от 01.11.2020 20:33:40
Лято в планината: Филцмос
Лято в планината: Филцмос
Забележителни места, живописни пътища, адреналин.
от 10.09.2020 09:44:01
Здравословни рецепти
Здравословни рецепти
Даниела Ламбова
от 14.01.2020 16:36:18

История на класическото ТИРАМИСУ

Тирамису е петата най-използвана дума в италианската кухня, и една от най-известна в света сред десертите. В буквален превод думата Tirami sù (Тирами су) означава "повдигни ме".

Историческите сведения показват, че десерта се ражда в Тревизо през втората половина на ХVІІІ / ХІХ век. Негова създателка е местна жрица на любовта, която държала къща за удоволствия в историческия център на Тревизо.

Собственичката създава този сладък и ободряващ афродизиак, за да го предлага на своите клиенти в края на вечерите, да ги съживи и да реши семейните им проблеми, свързани с връщането по домовете им.

Твърди се, че с влизането на мъжете в заведението, една очарователна жрица им подава от този прясно приготвен десерт и ги увещава да го опитат като им казвала: „desso ve tiro su mi“. Оттук и произходът на името.

Така се ражда Тирамису. „Натуралната виагра“ от 1800 г., предлагана на клиентите в центъра на Тревизо.

На малкото площадче Ancilotto в центъра на Тревизо, древна странноприемница от онова време, а сега ресторант Le Beccherie, предлага този уникално сладък десерт в менюто си за клиенти. Там може да опитате оригиналната рецепта.

В подкрепа на тази легендарна история е съставът на продуктите за Тирамису. Всички хранителни и с високо съдържание на калории: яйца, захар, бишкоти, маскарпоне, кафе и какао. Рецептата и нейното лесно приготвяне подкрепят тезата, че не е нужно да сте главен готвач, за да приготвите този десерт. Всеки е в състояние да го направи без специални инструменти.

През вековете булото на благоразумието и хорски срам крие истинския произход на Тирамису. Всъщност той не се споменава в книгите, до падането на конформизма, свързано с историческата уважителност, което настъпва през втората половина на 1900-те.

Свидетелство за присъствието на този десерт през изминалите векове на масите са бабите и прабабите над 80 години. Тези дами ни казват, че са приготвяли десертът с изкуство и страст към семейството и приятелите си, много преди 50-те години. 

 

Преди разпространението на електричеството и първите хладилници, този десерт, е бил консумиран и известен само в провинция Тревизо и околните райони.

Някои особени аспекти, предавани от уста на уста, безпогрешно свидетелстват за венецианския и тревизианския произход на десерта. Рецептата произлиза от "sbatudin" смес от яйчен жълтък, разбит със захар(основата на крем дзабайоне), често използвана от селските семейства в Тревизо като тоник за младоженци. Към това се добавя маскарпонето, кафето и какаото, които всички наши членове на семейството си спомнят, че са им се радвали още от деца преди Втората Световна война.

Дори и днес, според обичаите и традициите на Тревизо, савойските бишкоти се подаряват на наскоро родили жени, деца и хора в състояние на слабост. Бисквити с продълговата форма, меки, леки и лесно смилаеми. Преди индустриалното производство на бишкоти Savoiardi, този десерт се приготвя с ронливи, гъбести бисквити, приготвени у дома и в най-бедните семейства с фокача или стар хляб, напоен с кафе.

Рецпта за класическо тирамису с пастьоризирани яйца може да намерите в блога: My Cooking Creations

Публикувана на 22.02.2021 15:01:21, източник: https://www.mycookingcreations.com/


1   2   3   4   5   6