49494
рецепти и вдъхновения от
245 блога
харесайте Blogovoditel във Fb:

НОВИНИ

Това са новини, свързани с Блоговодител или кулинарния свят. Изберете всяко от заглавията, за да прочетете повече информация:

Как се прави ръжен квас
Как се прави ръжен квас
автор: Maria Miteva-Christou
от 07.04.2023 09:38:47
30 рецепти за палачинки
30 рецепти за палачинки
Габриела Цулин представя
от 06.01.2023 09:30:49
Остров Кефалония
Остров Кефалония
Пътепис на Габриела Цулин
от 12.08.2022 11:17:44
Как се прави варова вода (варов разтвор)
Как се прави варова вода (варов разтвор)
Варовата вода се използва за изкисване на плодове, зеленчуци или друго преди превръщането им в сладко
от 23.06.2022 10:18:30
Антология на миражите
Антология на миражите
4-та книга с пътеписи на АБУЖЕТ със съавторството на Мария Пепелджийска, автор на блога " Цветно ..
от 22.06.2022 09:27:55

Как се прави варова вода (варов разтвор)

Варовата вода се използва за изкисване на плодове, зеленчуци или друго преди превръщането им в сладко. Всичко, което трябва да се направи е да се смеси гасена вар с вода. Калциевият хидроксит в широката практика познат като гасена вар има широко приложение в нашият свят. Най-известно е приложерието му в стоителството и земеделието, затова има хора които се притесняват да го използват за кулинарни цели. Въпреки, че всичко е много лесно, някой който никога не правил варов разтвор може да изпитва притеснения или несигурност. 

Необходими продукти:

  • 2 супени лъжици (28 гр.) гасена вар (Lime)
  • 1 л. вода
 

Начин на приготвяне:

  • Сипете водата в голяма купа или друг подходящ съд. Добавете гасената вар. Разбъркайте (снимки 1, 2 и 3 от следващия колаж). Полученият варов разтвор може се ползва веднага.
  • При някои рецепти (примерно, за по-нежни плодове) може да се препоръчва използването на варовата вода след минута-две или докато варта се утаи на дъното на купата (снимка 4 от горният колаж). Водата над  утаената вар се прелива внимателно (снимка 5) в друга купа, така че утайката да не преминава във втората купа. Утаената вар се изхвърля, отлятата вода във втората купа (6) се ползва за изкисване на въпросните плодове. 
За изкисване на тиква, нарязаната на парчета тиква се пускат във варовият разтвор. Може да се разбърка леко и ако количеството и обема на съда позволява, е добре върху парчетата тиква да се постави чиния или друго подходящо, така че всички парчета да са под водата. Продължителността на времето за киснене във варов разтвор е зависимост от вида на ползваните плодове, зеленчуци или друго. Т.е. според рецептата, която се изпълнява. При някои рецепти изкисването е за 2-3 часа, при други за повече, дори цяла нощ.
Когато се извадят от варовата вода, плодовете трябва да се измият хубаво под течаща студена вода. 
Прехвърлят се в цедка, където остават до момента на употреба.

По статия на Мария Митева-Кристоу, автор на блога www.mycookingbookblog.com 

Публикувана на 23.06.2022 10:18:30, източник: https://www.mycookingbookblog.com/kak-se-pravi-varova-voda-varov-raztvor/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mycookingbookblog%2FACsh+%28My+Cooking+Book+Blo


1   2   3   4