Най-разглеждани рецепти от последната седмица:
46985
рецепти и вдъхновения от
245 блога
харесайте Blogovoditel във Fb:

НОВИНИ

Това са новини, свързани с Блоговодител или кулинарния свят. Изберете всяко от заглавията, за да прочетете повече информация:

На прием "Суши вечер" в резиденцията на японския посланик
На прием "Суши вечер" в резиденцията на японския посланик
18 часа, сряда, 30 май. Двамата с Илиян сме се спретнали, пием вода и сокове и очакваме началото на представянията на различни продукти, свързани с японската кухня. Аз съм леко скептичен, той е нетърпелив, както винаги.
от 12.06.2018 14:54:04
Блогспот отново промени поведението на домейните си
Блогспот отново промени поведението на домейните си
Блогспот отново промени адресите на блоговете, този път в обратна посока - от национални домейни от първо ниво (TLD) към единствен домейн .com
от 08.06.2018 13:47:59
Тесто за основа на тарт, пай, киш и др.
Тесто за основа на тарт, пай, киш и др.
Pate brisee е френското наименование на тесто, което се използва за оформяне на основа за тарт, киш или пай.
от 30.05.2018 11:24:47
Разходка из Родопите
Разходка из Родопите
Една спираща дъха разходка из Родопите, споделена от Татяна Димитрова
от 30.05.2018 11:21:13
Идеи за боядисване на яйца
Идеи за боядисване на яйца
Техники и идеи за боядисване на яйца по Великден
от 03.04.2018 10:23:33

На прием "Суши вечер" в резиденцията на японския посланик

18 часа, сряда, 30 май. Двамата с Илиян сме се спретнали, пием вода и сокове и очакваме началото на представянията на различни продукти, свързани с японската кухня. Аз съм леко скептичен, той е нетърпелив, както винаги.

На прием Суши вечерПосланик Уатанабе, който бе наш любезен домакин, ни поздрави и даде думата на нашите приятели и партньори от Кикоман да представят линията си от соеви сосове, технологията за тяхното приготвяне и фирмената история. Пълно е с интересни факти, които аз не успявам да запомня, освен това, че соевият сос за японския императорски двор се приготвя ръчно и че соевият сос е изключително богат на вкуса умами, в сравнение с повечето други хранителни продукти. Най-важното за мен: че предлагат соев сос без глутен, вече си го знам.

УасабиСледва презентация на Kinjirushi, които предлагат продукти от японското растение уасаби. Въпреки, че уасаби и хрянът са членове на едно растително семейство, хрянът е доста по-лют и с различен аромат и цвят, а това, което най-често консумираме, не е уасаби, а оцветен хрян заради оскъдността на растението уасаби. Kinjirushi обаче произвеждат само от растението уасаби и доставят замразени, охладени или изсушени продукти. Основен извод – снабдете се с приятели от Япония, за да Ви носят корен уасаби от там. Задължително вакуумиран, най-добър като вкусови и ароматни качества пет минути след смилане. Другото е ... хрян, който също не е лош, обаче не е уасаби.

Smfkiur m.fofleИ нещо изключително интересно, което аз не мога да пропусна: Япония има над 2 милиона фермери (земеделски производители, животновъди, рибовъди и т.н.), които се обединяват в големи кооперации. Обединението на фермерите има няколко основни звена, едно от които се занимава с представянето на продукцията им пред клиенти и износ. От представители на това звено научаваме, че гроздето в Япония зрее между май и юли, опитах дребно сладко грозде без семки, ябълки, които са невероятно сочни и ароматни, пъпешът и динята са като нашите, а черешите отстъпват на българските.

Замразено сушиИзумление в мен предизвиква представянето на българо-японска фирма, която произвежда замразено суши по секретна японска технология край Пловдив. Въпреки замразяването, сушито, което в края на представянето опитваме, е прекрасно и оправдава най-високите ми очаквания. Дълго време си задавам въпроса "Как така оризът, който поема страшно много вода, замръзва, размразява се и изглежда толкова добре, колкото в момента на производство на сушито? Ами рибата?" и единственият отговор, който успявам да намеря е: японците са го изобретили и затова пазят технологията в тайна.

По време на презентацията опитваме супа с изключително странен вид, която лично на мен ми изглеждаше като туршия от очи, но вкусът й се оказа забележителен. Всичко завършва с тест на сушито, което наистина е невероятно и нито аз, нито Илиян успяваме да измислим как човек замразява ориз, кори от водорасли, зеленчук или риба и после не можеш да познаеш, че това се е случвало... Имаше и телешко, което лично аз не опитах.

И да не пропусна оризовата бира. Вероятно малцина от Вас знаят, че групата Карлсберг в България слага царевица в бирата си, освен в самия Карлсберг. А, според баварския Закон за чистотата на бирата (Reinheitsgebot), тя съдържа само вода, малц и хмел (по онова време немският законотворец - в случая дука на Мюнхен, от където произхожда актът, преди да стане национален закон за Германия – не е знаел за съществуването на дрожди, които предизвикват ферментацията). Немска законова практика от началото на деветдесетте години забранява на производителите да наричат своята тъмна напитка "бира", защото тя съдържа захар. Та в този смисъл Шуменско, Пиринско, Туборг и производните им, които съдържат царевица, не би трябвало да се наричат бира. Е, оризовата бира съдържа ориз, затова и тук "бира" е под условие, но за сметка на това питието е леко и приятно на вкус, а японският му произход придава известна екзотика. Но не приемайте думата ми на доверие, а опитайте, защото аз и безалкохолната бира харесвам, когато се налага да шофирам.

Удоволствие е за двама ни да дегустираме суши, саке и японски плодове, но е време да потегляме. Аз отнасям със себе си вече наученото и едва няколко дни по-късно ровя из МЕТРО за уасаби, вместо за хрян, а Илиян за първи път е харесал суши.

Публикувана на 12.06.2018 14:54:04, източник: Иво


6   7   8   9   10