Най-разглеждани рецепти от последната седмица:
49995
рецепти и вдъхновения от
246 блога
харесайте Blogovoditel във Fb:

НОВИНИ

Това са новини, свързани с Блоговодител или кулинарния свят. Изберете всяко от заглавията, за да прочетете повече информация:

Как се прави ръжен квас
Как се прави ръжен квас
автор: Maria Miteva-Christou
от 07.04.2023 09:38:47
30 рецепти за палачинки
30 рецепти за палачинки
Габриела Цулин представя
от 06.01.2023 09:30:49
Остров Кефалония
Остров Кефалония
Пътепис на Габриела Цулин
от 12.08.2022 11:17:44
Как се прави варова вода (варов разтвор)
Как се прави варова вода (варов разтвор)
Варовата вода се използва за изкисване на плодове, зеленчуци или друго преди превръщането им в сладко
от 23.06.2022 10:18:30
Антология на миражите
Антология на миражите
4-та книга с пътеписи на АБУЖЕТ със съавторството на Мария Пепелджийска, автор на блога " Цветно ..
от 22.06.2022 09:27:55

Остров Кефалония

Остров Кефолония е най – големият от всички гръцки острови по западното крайбрежие на Гърция. След него се нареждат Лефкада и Закинтос.

За да стигнете до остров Кефалония ( Κεφαλλονιά) с кола трябва да минете през остров Лефкада. Ние сме посещавали и трите йонийски острова и ако трябва да ги подредя подред по това кой най много ми е харесал, подредбата ще бъде следната: 1. Кефалония  2. Закинтос и 3. Лефкада . Интересно ми е, вие посещавали ли сте островите и кои ви е харесал най – много.

За Кефолония пътувахме от Пловдив, като минахме през КПП Маказа. Пътят е почти през цялото време по магистрала, като само в България не е , защото минахме през Кърджали, а там завоите са много, както знаете ако сте посещавали тази част от родината ни.

В Кефалония отседнахме в градчето Сами. По пътя до Кефалония се плащат магистрални такси (около 50 лв в посока), както и такси за ферибота (около 130 лв в посока). Таксата за ферибота при нас беше за превозно средство и двама възрастни. Резервирах предварително онлайн билети за отиване и връщане, защото е разгара на лятото и не исках да рискувам, тъй като и няма толкова на често фериботи през деня като на други гръцки острови. Ферибот хванахме от пристанището в Нидри (Лефкада) до пристанището във Фискардо (Кефалония). Разстоянието по вода е около два часа. А разстоянието от Фискардо до Сами е около 40 км.

По – известни градчета в които можете да отседнете в Кефалония: 

 • Аргостоли
 • Сами
 • Асос
 • Ликсури
 • Агия Ефимия
 • Порос
 • Фискардо

Аз ако трябва да избирам отново и вече след като съмги видяла всичките, отново бих отседнала в Сами, защото е сравнително близко до всички известни и красиви плажове, а и защото е добре подредето, има голям избор на заведения, където да се храним, както и хранителни магазини. В Аргостоли не бих отседнала, защото е столица на Кефолония и е огромен. В Сами има всичко – хотели, студиа, квартири, ресторанти, таверни, барове, сладкарници, джелатерии, заведения за бързо хранене, хранителни магазини, бакалии, занаятчийници, банки, аптеки и т.н.

До Сами се намира и известното пещерно езеро Мелисани. Много красива пещера с интересна история. А водата в пещерата е изумрудено красива.

Дългата брегова ивица на остров Кефалония ( Κεφαλλονιά) е осеяна с много и красиви плажове, които препоръчвам да посетите до един.

Известни плажове, които посетихме:

 • Миртос (Myrtos beach)
 • Петани (Petani beach)
 • Песада (Pesada beach)
 • Кси (Xi beach)
 • Антисамос (Antisamos beach)
 • Вути (Vouti beach)
 • Како Лагади (Kako Lagadi beach)

Най – красивият от всички е Кси (Xi beach), поне според моите виждания. Остава ми завинаги в сърцето. ♥

Цялата статия може да прочетете тук >>

 

Публикувана на 12.08.2022 11:17:44, източник: https://gabrielatsulin.com/


1   2   3   4