Най-разглеждани рецепти от последната седмица:
49995
рецепти и вдъхновения от
246 блога
харесайте Blogovoditel във Fb:

НОВИНИ

Това са новини, свързани с Блоговодител или кулинарния свят. Изберете всяко от заглавията, за да прочетете повече информация:

Иваловград се превърна за 7-ми път в кулинарна столица на Балканите
Иваловград се превърна за 7-ми път в кулинарна столица на Балканите
„Кулинарното наследство на Тракия“ събра за 7 пореден път любители и майстори на автентичната храна от България, Франция, Гърция и Турция в началото на септември в Ивайловград
от 16.09.2018 20:19:41
Фестивал на розовия домат
Фестивал на розовия домат
Фермерски пазар и много песни и танци в Княжеската градина в събота от 10:30 часа
от 05.09.2018 23:15:50
Габровка обновява древни кулинарни рецепти със сини сливи
Габровка обновява древни кулинарни рецепти със сини сливи
Специално за „Кулинарното наследство на България“
от 29.08.2018 14:59:47
Кулинарното наследство на България
Кулинарното наследство на България
Част от националния календар на Европейска година на наследството 2018
от 16.08.2018 14:31:07
Андре Токев в търсене на „Кулинарното наследство на България“
Андре Токев в търсене на „Кулинарното наследство на България“
Кулинарията е история и историята е кулинария, смята Андре Токев – ловецът на храна, основател на Българската асоциация на професионалните готвачи и жури в Bocuse d’Or - най-престижният кулинарен конкурс в света
от 30.07.2018 11:22:31

Иваловград се превърна за 7-ми път в кулинарна столица на Балканите

„Кулинарното наследство на Тракия“ събра за 7 пореден път любители и майстори на автентичната храна от България, Франция, Гърция и Турция в началото на септември в Ивайловград. Стотиците кулинарни изкушения по щандовете на изложителите, разположени в центъра на южния град, представляваха съчетание от най-доброто в местната кулинарна традиция със забележителната дълбочина на българската обредност и фолклор. 

Жури, водено от най-популярния български готвач Андре Токев имаше за задача да определи победителите в няколко основни категории – за цялостно представяне, за традиционно ястие, за обредно тестено изделие, награда „С вкус и мирис на южни плодове“ и много други. 

Двучасовата обиколка по щандовете срещна с журито с многообразието на южната кулинария – гювечът от речна риба, охлювите с ориз, традиционната за региона кокошка с булгур се допълваха от разнообразни разядки, зелници и баници, сладка от смокини и бадеми, сладкиши от нар и фурми, популярният в този край сусамов тахан. Майсторското чеверме, ароматната смокинева ракия, ястията на гостите от Франция, Гърция и Турция създаваха допълнително усещане за колорит и интернационален по дух празник. 

В края на деня, на специална церемония журито отличи победителите в 11 категории, в които освен кулинарията присъстваха награди за традиционните занаяти и съвременното изкуство. Наградата за цялосто представяне отиде при село Свирачи, за обредно тестено изделие при село Гугутка, а наградата за традиционно ястие остана за село Орешино и гювечът със зарзават и мряна риба на неговите представители. Наградата за най-иновативен продукт стана притежание на гостите от Куртово Конаре за тяхната лютеница от зелени домати, а наградата на шеф Андре Токев и МЕТРО получи домашното крема сирене от село Бялополяне, Ивайловградско. 

Вечерта на наградите завърши с емоционалното изпълнение на танцов ансамбъл „Тракия“ от град Пловдив, което събра на мраморния площад жителите и гостите на Ивайловград. Празникът на кулинарното наследство на Тракия се превърна в емблема на града, която в съчетание с красивата природа, южните плодове, археологическите забележителности като античната Вила Армира, крепостта Лютица, църквата „Свети Константин и Елена“ в Долно Луково привличат все повече туристи и пълнят хотелите на града, казва кметът на Ивайловград, Диана Овчарова. Отвореният преди години граничен пункт със съседна Гърция отдавна е превърнал гостите от съседната община Кипринос в постоянни жители на Ивайловградско и региона. 


Десетки рецепти от цяла България са вече част от конкурса „Кулинарното наследство на България“

Продължава кулинарната експедиция на МЕТРО България и неговите партньори от Българска асоциация на професионалните готвачи, Платформа Агора, Университет по хранителни технологии и Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, които в партньорство с „24 часа“, преоткриват автентични рецепти на български ястия. 

Десетки рецепти от цяла България пристигат през формуляра на кампанията, част от националния календар на Европейска година на културното наследство 2018“ – www.metro.bg/nasledstvo.

Особено впечатляващи са рецептите на българските читалища, които активно участват в конкурса. Сред тях са рецептите за пръскана халва с петмез на читалище „Развитие 1878“, от село Дълбоки, област Стара Загора; черненската мамалига на читалище „Васил Йорданов 1942“ от село Нова Черна, Тутраканско, великденски печен пуяк по геренски на читалище „Развитие 1904“, квартал Въбел, Търговище и много други.

Рецептите на любителите кулинари покриват цялата територия на България – местното ястие „Молитва“ на Анелия Терзиева от село Голяма Железна в Троянския Балкан; дрипавите першоре от свински бут, пушен сланина, калбасъ и зелка на Мария Антонова от село Асеново, Никополско; триградските мекици на Иванка Филипова от Триград; куйрукгювеч с телешка опашка, зелен лук, патладжан, чушки капия, домати, лук и чесън на Катя Митова от Велико Търново; пълненчушки с картофи и боб и обги и северняшка баница от село Гюргич на Петя Аргирова; Бурания с кисело зеле и шарено свинско от село Средно Градище, Чирпанско на Пепа Стоева; капамата от дивеч и зеленчуци на Елена Маринова от Шабла; цаца на лаланги на Росица Радева от Бургас.

„Кулинарното наследство на България“ е кауза на съмишленици, чрез която организаторите си поставят за цел да върнат на българската трапеза автентичните рецепти, които от векове формират българския вкус. В конкурса могат да участват всички любители на българската кулинария, готвачи и изследователи, български читалища и организатори на кулинарни фестивали от цялата страна.

За да се включат в конкурса участниците трябва да разкажат и покажат това, което са открили, като попълнят краткия формуляр на адрес www.metro.bg/nasledstvo. Те трябва да опишат рецептата, която ги е впечатлила и продуктите необходими за приготовлението на ястието, да посочат мястото, откъдето произхожда и добавят кратко представяне на неговите природни и културни забележителности.

Водач на кампанията "Кулинарното наследство на България" е най-популярният български готвач Андре Токев, койте е посветил повече от 30 години от професионаланата си кариера в търсене, запазване и популяризиране на автентични български храни и рецепти. Дванадесет от участниците в конкурса, изпратили най-добрите рецепти, селектирани от професионално жури ще участват в уникален видео сериал с шеф Токев, а рецептите им ще бъдат издадени в кулинарна книга и представени в кулинарен календар. Награди са предвидени за рецепти, изпратени от български ресторант, както и от организаторите на кулинарни фестивали от цялата страна - читалища, общини, неправителствени организации.

Рецепти за конкурса могат да се изпращат до 30 септември чрез специален формуляр на адрес www.metro.bg/nasledstvo. Един от всички участници ще спечели и едноседмична почивка в хотел Пампорово на Виктория груп, а други двама ще получат ваучери за по 500 лева за пазаруване в магазините на МЕТРО. Пет ваучера - вечеря за двама в ресторант Андре допълват наградния фонд. Конкурсът е отворен и за български граждани, живеещи извън пределите на страната.

Публикувана на 16.09.2018 20:19:41, източник: Metro


5   6   7   8   9